Het Groene Hart Bibliotheek & Belastingaangifte

Print Friendly, PDF & Email
Sinds 2001 werken de ouderenorganisaties KBO, ANBO en PCOB succesvol samen in de Belastingservice Ouderenbonden.

 

Een groep van 2.500 getrainde Belastinginvullers (vrijwilligers) begeleidt jaarlijks 110.000 aangiften voor hun leden. Dit zijn veelal kwetsbare ouderen met een laag inkomen.
Tot 2016 ontvingen de gezamenlijke ouderenbonden een subsidie van de Belastingdienst voor de organisatiekosten van de Belastingservice Ouderenbonden. Deze subsidie is komen te vervallen! Maar wat is daarvoor in de plaats gekomen?

De openbare bibliotheken zijn door de overheid gevraagd om de burgers te helpen bij het digitale berichtenverkeer met de overheid. Dat sluit goed aan bij hun educatieve rol.

Om die rol in te vullen hebben de bibliotheken inmiddels een breed scala aan activiteiten ontwikkeld: van cursussen en bijeenkomsten over sociale media tot individuele begeleiding bij het aanmaken van een berichtenbox en alles wat daarbij hoort.
De bibliotheken willen ook graag samen met maatschappelijke partners ondersteuning bieden bij het berichtenverkeer met de belastingdienst, en ook bij de belastingaangifte en de aanvraag zorg- en huurtoeslag.
De plannen van de bibliotheken, op het gebied van ondersteuning bij de belastingaangifte en het aanvragen van zorg- en huurtoeslag, zien wij als aanvullend op onze Belastingservice Ouderenbonden.

De bibliotheken richten zich echter op een andere, bredere doelgroep. Ze bieden begeleiding, maar de mensen moeten zelf de aangifte verzorgen.

Hoe gaat dit bij ‘Het Groene Hart Bibliotheek’ in Woerden?
In de bibliotheek staat een beveiligde computer waarom men zelfstandig de belastingaangifte kan invullen. Er zijn twee gratis cursussen te volgen:

  • zoals basiscomputervaardigheden: ‘Klik en Tik’ en
  • omgaan met de DigiD: ‘Digisterker’
  • Bovendien zijn er mogelijkheden voor spreekuren en voorlichtingsbijeenkomsten voor organisaties die zich hiermee bezig houden.

Wilt u gebruik maken van deze gratis voorzieningen: Meld u zich dan aan!
Bel 0348-418354 of mail naar: taalhuis@regiobibliotheekhetgroenehart.nl

Voldoet u aan de voorwaarden van Belastingservice Ouderenbonden en wilt u gebruik maken van een HUBA: klik hier en lees hoe dit kan.

You cannot copy content of this page

Scroll naar boven