Nieuwsbrief 05 2019

Print Friendly, PDF & Email

Van het bestuur

Verkiezingen zeker de moeite waard!
Op het moment dat ik dit stukje schrijf zitten we in de opmaat naar de verkiezingen voor het Europees parlement. Een record aantal partijen dingt naar de gunsten van de kiezer en de spitzen kandidaten buitelen in allerlei T.V.-programma’s over elkaar heen.


[fruitful_tabs type=”accordion” width=”100%” fit=”false”]
[fruitful_tab title=”Verkiezingen (vervolg)”]Ook onze landelijke politici nemen elkaar stevig de maat; de één noemt een concurrent een fröbelende zolderkamer-professor en wordt in de tegenaanval getrakteerd op een stapel boeken ter voorbereiding op een debat.
Bij al dat geweld vergeten we wel eens dat kiesrecht lange tijd niet vanzelfsprekend was. Er was een tijd dat je alleen stemrecht had wanneer je boven een bepaalde belasting-drempel zat.
Het actieve kiesrecht voor vrouwen is dit jaar precies een eeuw oud. Het Kamerlid H.P. Marchand nam in 1918 het initiatief voor een wetsontwerp dat vrouwen het recht gaf hun stem uit te brengen. Dit wetsvoorstel werd uiteindelijk op 15 mei 1919 aangenomen.
In 1920 werden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Hierbij konden vrouwen voor het eerst van hun pas verworven kiesrecht gebruik maken. Je zou dan mogen verwachten dat dit eerst in een van de grote steden gebeurt, maar niets is minder waar!
Uit historisch onderzoek is gebleken dat in het dorpje Gronsveld ( in de buurt van Maastricht) voor het eerst een vrouw van haar actieve stemrecht gebruik heeft gemaakt. De dame in kwestie was mevrouw Elise Spauwen – Schrijnemakers. Zij was de echtgenote van de toenmalige burgemeester van de gemeente Gronsveld.

Wat ik jammer vind, is het negativisme dat je met enige regelmaat over verkiezingen hoort. Als burger krijg je de kans om je mening te ventileren door je stem uit te brengen op de partij waar je vertrouwen in hebt.
Stemrecht is een democratische verworvenheid! Dus neem de moeite en loop even het stembureau binnen. Gewoon doen!!!

Jan de Lange[/fruitful_tab][fruitful_tab title=”Onze eerste dagtocht op 1 mei”]Het was weer zover de dagtocht naar de Paling in de Drunense Duinen.
In de landelijke omgeving ligt het bedrijf van Harry en Sia Reijerink. De Palingkwekerij en rokerij te Moergestel. Op biologische wijze wordt het water gezuiverd en de aal gaat van kweekbak naar kweekbak tot ze volwassen zijn tot paling.
Interessant om te horen en zien hoe de glasaal komt en wordt gekweekt tot paling. Op juiste grootte worden ze gesorteerd en dan verdoofd en geslacht. Daarna worden ze gerookt dat is een heel proces wat we hebben bezocht.
Als slot kregen we een toastje paling, je kon ook paling voor thuis kopen.

Toen in de bus naar Biezenmortel waar we konden bijpraten en lunchen in de Rustende Jager prachtig gelegen in de bossen, geen tijd voor een wandeling. In de bus naar Willemstad: dat was nog een hele reis.
Daar aangekomen konden we onze benen strekken en een wandeling door het prachtige plaatsje met mooie gebouwen en kerken maken.
De Koepelkerk uit 1607 prominent gelegen en de Heilige Maagd Mariakerk uit het jaar 1875, en het groot buitenverblijf van Prins Maurits uit 1623. Om alles te bezichtigen was helaas geen tijd.( nog een keer terug gaan)
Weer in de bus richting huis. We gaan nog ergens dineren! Waar? De verrassing: in het Wapen van Harmelen.
Dat was geweldig, iedereen heeft genoten, het eten was erg goed verzorgd. Alles bij elkaar was het een dag waar we nog eens aan terug denken. Nu nagenieten van deze dag.

Gretha Sijmons

[/fruitful_tab][fruitful_tab title=”Vervolg nieuwsbrief”]Scroll voor het vervolg van de nieuwsbrief naar beneden[/fruitful_tab][/fruitful_tabs]

Nummer 5 – juni 2019
Jaargang 22


Wilt u de nieuwsbrief downloaden? Klik dan hier.


Inhoud

Van het bestuur: Verkiezingen 1
Onze dagtocht 1
Activiteitenagenda 2
Wel en Wee 2
Klaverjassen 2
Bestuur en commissies 2


Activiteitenagenda

22-29 juni: Vakantie
25 juli: Zomerjassen
22 Augustus: Zomerjassen


Adresgegevens

Secretariaat: Trudy Kroon
Warmoeshof 3, 3441 EP, Woerden
Telefoon.: 0348 420754
Mailadres:
secretariaat.kbowoerden@gmail.com
Website: www.kbowoerden.nl
IBAN rekening nr.:
NL2 INGB 0009434135
tnv.: KBO Woerden


Onze sponsor

[fruitful_tabs type=”accordion” width=”100%” fit=”false”][fruitful_tab title=”Activiteitenagenda 2″]

  • 22 – 29 juni: Vakantieweek Ootmarsum – Reiscommissie
  • 25 juli en 22 augustus: zomerjassen.

Het kaarten in de Parochiezaal start om 13:30 uur.

[/fruitful_tab][fruitful_tab title=”Wel en Wee 2″]Er ís deze maand geen Wel en Wee te melden.[/fruitful_tab][fruitful_tab title=”Klaverjassen 2″] De prijsuitreiking was op 2 mei jl. en werd door onze voorzitter Jan de Lange gedaan.

De 1e prijs ging naar: Adrie van Oostrum – 29.992 punten
De 2e prijs was voor: Annie van Zuilen – 29.700 punten.
De 3e prijs was voor: Wil v.d. Waaij – 29.120 punten
De poedelprijs was voor: Gini Slingerland met 25.851 punten.

Tekst Gini Slingerland en foto’s Jan Slingerland

[/fruitful_tab][fruitful_tab title=”Bestuur en Commissies 2″]

BestuurCommissies
Voorzitter- Jan de LangeWebmaster- Henk Rombout
Vice-Voorzitter- Gretha SijmonsReiscommissie- Gretha Sijmons
Penningmeester- ?? VacatureReiscommissie- Nel Adolfs
Secretariaat- Trudy KroonWandeling/Kaarten- Gini Slingerland
Bestuurslid- Gini SlingerlandLedenadministratie- André Agterberg
Nieuwsbrief redactie- Joke van Aarst
Verspreiding Magazine- Riet van Rijn
[/fruitful_tab][/fruitful_tabs]

You cannot copy content of this page

Scroll naar boven