Nieuwsbrief 06/07 2020

Print Friendly, PDF & Email
Voorzitters voorwoord

Solidariteit tussen de generaties op de tocht?
In de huidige moeilijke periode hebben wij Nederlanders laten zien dat we elkaar steunen en dat we veel waardering hebben voor de werkers in de zorg.

We hebben er begrip voor dat we niet meer alles kunnen doen zoals voorheen. Naarmate de beperkingen langer duren worden de eerste barstjes zichtbaar.

Omdat de openbare ruimte maar beperkt toegankelijk is, stelde iemand serieus dat kwetsbare ouderen dan maar binnen moesten blijven. Iemand anders vond dat ouderen op bepaalde tijden niet aanwezig zouden moeten zijn in de horeca. Wat voor mij echt de deur dicht deed, was de vergelijking van senioren met dor hout.

Wie zoiets bedenkt, begeeft zich op gevaarlijk terrein; je kunt je afvragen wat doe je met dor hout???

Gelukkig voelden KBO/PCOB, omroep Max en de ChristenUnie zich meteen geroepen om te reageren met een Manifest over solidariteit tussen de generaties.
Hierna volgt een klein, maar daardoor niet minder duidelijk gedeelte van de bewuste tekst: “Geen wederopbouw zonder de mensen die dit land hebben opgebouwd!”

Ouderen bouwden onze samenleving op en dragen dagelijks op vele manieren bij aan ons land. Ze zijn onze opa’s, oma’s, vaders en moeders, broers en zussen. Er klinken in deze crisis echter steeds vaker pijnlijke woorden over ons als senioren. Voor de een zijn kwetsbare ouderen ‘dor hout’ dat door het coronavirus wordt gekapt. Anderen houden het iets beschaafder en pleiten voor een 60-min-samenleving en voor leeftijdsgrenzen bij het heropenen van de horeca.

Nummer 06/07
juni / juli 2020
Jaargang 23

Wilt u de originele nieuwsbrief downloaden? Klik hier


Inhoud

Voorzitters voorwoord… 1
Solidariteit op de tocht… 1

Wat zijn de regels rondom mondkapjes… 2
Bericht activiteiten… 3
Wel en Wee… 3
Wat doet landelijke organisatie… 3
Sint Corona… 4
Corona en de woordenschat … 4
Bestuur en commissies… 4


Activiteitenagenda

In 2020 geen activiteiten meer behalve eventueel:
8 en 22 december wandelen

Kijk ook op de website


Adresgegevens

Secretariaat: Trudy Kroon
Warmoeshof 3, 3441 EP, Woerden
Telefoon.: 0348 420754 Mailadres: secretariaat.kbowoerden@gmail.com
Website: www.kbowoerden.nl
IBAN rekening nr.: NL22 INGB 0009434135
tnv.: KBO Woerden


NEEM EENS EEN KIJKJE OP DE WEBSITE


Onze sponsor

We merken dat de saamhorigheid en solidariteit van de eerste fase van deze crisis onder druk is komen te staan. We vrezen dat wat nu alleen nog maar sporadisch wordt geopperd zomaar gemeengoed kan worden. Nog even en onze ouderen zijn het blok aan het been van de rest van de samenleving. Voor ons is dat een huiveringwekkende en onaanvaardbare gedachte.

Uit de grond van ons hart en op grond van alles waarin we geloven, zeggen we hier luid en duidelijk: we gaan dit land niet opnieuw opbouwen zonder de mensen die dit land al eerder hebben opgebouwd! Zij zijn nu van onschatbare waarde en dragen elke dag bij.

In deze coronacrisis laten we niemand in de steek en hoort iedereen – ongeacht leeftijd – er helemaal bij. In de komende periode van heropening van het maatschappelijke leven mag niemand worden voorgetrokken en niemand worden afgeschreven.
Als we het in het maatschappelijke debat over onze ouderen hebben, dan gaat het over mensen die onze samenleving na de oorlog hebben opgebouwd. Het gaat over de generatie die onze welvaart en vrijheid in de schoot heeft geworpen.

Ouderen aan wie we zoveel te danken hebben en die ons land dagelijks veel bieden. Het is een kwestie van beschaving om in deze crisis pal voor hen te staan.
Dit is het moment om de grote waarde van onze ouderen te onderstrepen. Zij kunnen, mogen en willen nog volop bijdragen aan onze samenleving. Dit is het moment om duidelijk te maken dat we bij het zetten van nieuwe stappen niemand zullen achterlaten.

Manon Vanderkaa, KBO-PCOB,/ Jan Slagter, Omroep MAX / Gert-Jan Segers, ChristenUnie

Wat zijn de regels rondom mondkapjes in Woerden?

Vanaf deze week zien we om ons heen steeds meer mensen die een mondkapje dragen. Maar wat zijn nu precies de regels? Wanneer moet ik een mondkapje dragen, waar moet deze aan voldoen en waar kan ik ze kopen? In dit artikel vindt u alle belangrijke informatie.

In welke situaties zijn mondkapjes verplicht?
In het OV is anderhalve meter afstand houden vaak niet mogelijk. Daarom is vanaf 1 juni het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar in de trein, bus, metro en tram. Ook op veerponten is het dragen van een mondmasker verplicht. Op straat, in winkels of in andere openbare ruimtes is het dragen van een mondkapje niet nodig. Het dragen van een mondkapje is een aanvulling op de bestaande hygiëneregels.

 • 1,5 meter afstand houden
 • thuis blijven bij ziekte en verkoudheid;
 • handen wassen met water en zeep;
 • niezen en hoesten in de elleboog;
 • papieren zakdoekjes gebruiken;
 • geen handen schudden.

Welk type mondmasker moet ik dragen?
Reist u met het openbaar vervoer? Dan moet u een niet-medisch mondkapje dragen. Dit is een mondmasker dat niet in de zorg gebruikt wordt. Let op: een niet-medisch masker beschermt niet uzelf tegen het virus, maar verkleint de kans dat u anderen besmet. Wie geen mondkapje draagt riskeert een boete van €95,00. Er zijn 2 soorten mondkapjes die geschikt zijn voor het openbaar vervoer:

 • Een wegwerp mondkapje: deze kunt u één keer gebruiken, circa 3 uur. Kosten ongeveer €0,40 cent per stuk;
 • Herbruikbare mondkapjes: mondkapjes die meerdere keren te gebruiken zijn omdat ze gewassen kunnen worden. Kosten: van €5,00 tot €20,00;
 • Het is ook mogelijk om zelf een mondkapje te maken van katoen, bijvoorbeeld van een zakdoek, t-shirt of kussensloop. Een sjaal of een mondkapje van een sok zijn niet toegestaan in het OV. (Zie ook de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje).

Waar zijn mondkapjes te koop?
Niet-medische mondkapjes zijn ruim voorradig bij drogisterijen, supermarkten en verschillende andere winkels. Populaire verkooppunten zijn o.a. Etos, Kruidvat, Trekpleister, HEMA, Albert Heijn en Jumbo. De website www.vergelijkmondkapjes.nl biedt actuele informatie over het gebruik van mondmaskers en verkooppunten van mondkapjes. Let op: op veel stations zijn de maskers nog niet te koop. Zorg dus dat u voordat u gaat reizen een mondkapje in huis hebt.

Hoe kan ik veilig een mondkapjes gebruiken?
Een niet-medisch mondkapje verkleint de kans dat het coronavirus via druppels uit mond en neus wordt verspreid. Daarvoor is het wel belangrijk dat u het masker op de juiste manier draagt en gebruikt.

 1. Was uw handen met water en zeep voordat u het masker opzet;
 2. Gebruik alleen de touwtjes of elastiekjes om het mondkapje op te zetten, raak de binnenkant niet aan;
 3. Zorg dat het masker goed aansluit op het gezicht en dat de neus en mond goed bedekt zijn;
 4. Als u het mondkapje weer afzet wast u eerst weer uw handen met water en zeep;
 5. Gebruik wederom de touwtjes of elastiekjes om het masker af te zetten en raak de binnenkant niet aan;
 6. Gooi het mondkapje weg (wegwerpmasker) of was het masker op 60 graden (herbruikbaar masker).

Informatie over de wandelgroepen kaartgroep: Wat mij betreft is corona de baas……..
wij gaan nog niet wandelen en ook nog niet kaarten.

Gini Slingerland

Overleden:

Dhr. Drogenbroek uit Woerden.
We wensen de familie veel sterkte toe.

A) feiten boven tafel halen over eenzaamheid in coronatijd:
Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat maar liefst een derde (35%) van de senioren verwacht dat ze meer negatieve gevoelens krijgen, zoals eenzaamheid en somberheid, dan in voorgaande zomers. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, komt tot de volgende conclusie: “Het lijkt erop dat de coronacrisis extra eenzaamheidsslachtoffers onder senioren gaat maken. Want dit percentage is aanzienlijk hoger dan de twintig procent (21%) die aangeeft altijd last van zomer-eenzaamheid te hebben. Het vooruitzicht om niet op vakantie te kunnen gaan of nog langer de kleinkinderen niet te kunnen knuffelen, hakt erin”.
Actie: Deze conclusie is voor KBO-PCOB aanleiding tot publicaties in de pers en deelname aan panels op TV

B) Toegankelijkheid van verpleeghuizen monitoren:
Patiënten en cliënten van verpleeghuizen zijn blij met de nieuwe, vrijere bezoekregeling voor bewoners, maar ze hebben nog wel vragen over de procedures die gevolgd moeten worden. Ook blijkt dat er geen uniformiteit bestaat onder verpleeghuizen wat betreft de toegangsregeling. Hoe moet een bezoek-moment aangevraagd worden? Hoe lang van te voren? Mag er 1 persoon per keer op bezoek komen of ook 2? Mogen 2 personen de bezoektijd ook onderling verdelen? Allemaal vragen die om beantwoording vragen!!!
Actie: Naar aanleiding hiervan heeft KBO-PCOB samen met andere organisaties in brieven aan de Tweede Kamer hiervoor aandacht gevraagd.

C) betrokken zijn bij de ontwikkeling van het nieuwe pensioenstelsel:
De afgelopen tijd is er het één en ander over een toekomstig pensioenstelsel in de media besproken. Hoewel het akkoord door de overlegpartners breed gedragen lijkt te worden, zijn er toch nog enkele punten waarover nader overleg gevoerd moet worden. Op dit moment zijn de vakorganisaties FNV en CNV doende het onderhandelingsakkoord aan de achterban voor te leggen. Als die achterban groen licht geeft, is de zaak rond. Uiteindelijk zal de volksvertegenwoordiging het wettelijke traject in werking moeten zetten.
Actie: Vinger aan de pols houden!

D) Ontwikkelingen over verlenging rijbewijs volgen:
De geldigheid van rijbewijzen die tijdens de coronacrisis is verlopen, wordt met zeven maanden verlengd. Op die manier kunnen automobilisten met een rijbewijs dat tussen 1 februari en 1 september 2020 is verlopen, of nog verloopt, langer doorrijden. Ze mogen het rijbewijs in de hele EU blijven gebruiken. De duur van zeven maanden geldt vanaf de datum waarop het rijbewijs verloopt. Rijbewijzen die geschorst of ingevorderd, vallen buiten de regeling.
Actie: Vinger aan de pols houden!

In de Dom van Aken wordt een schrijn (kistje) bewaard met daarin (een deel van) de stoffelijke resten van Sint Corona. De botten werden in de tiende eeuw op verzoek van keizer Otto III naar Aken gebracht. In Feltre in Italië wordt beweerd dat het grootste deel van Corona’s botten hier bewaard wordt. Door de coronaperikelen wordt sint Corona aan de vergetelheid onttrokken. Zie voor het vervolg van dit bericht het eerdere berichtje op onze website. Klik hier

Zoals zo vaak heeft elk verschijnsel gevolgen voor onze woordenschat. De actualiteit zorgt voor het ontstaan van nieuwe woorden. Er zijn inmiddels rondom corona al honderden nieuwe woorden opgedoken.

Zoals zo vaak heeft elk verschijnsel gevolgen voor onze woordenschat. De actualiteit zorgt voor het ontstaan van nieuwe woorden. Er zijn inmiddels rondom corona al honderden nieuwe woorden opgedoken.

Ik heb daaruit een kleine selectie gemaakt. Laat ik beginnen met mijn 2 persoonlijke favorieten, woorden van de buitencategorie.
Op nummer 1: Raamvisite: eigenlijk een kraamvisite waarbij het bezoek buiten staat en de baby door het raam bewondert
Op nummer 2: Balkonade: muziek maken op je balkon om anderen te plezieren

Dan mijn persoonlijke top 10:

 1. Balkoningsdag: een Koningsdag vieren op je balkon;
 2. Berenjacht: even op pad met de kleintjes om in de wijk allerlei speelgoedberen te zoeken;
 3. Coronadiploma: een diploma dat behaald is in coronatijd;
 4. Coronahamsteren: veel boodschappen doen zonder rekening te houden met anderen;
 5. Coronaso: iemand die zich in coronatijd schuldig maakt aan asociaal gedrag;
 6. Drive-by-uitvaart: een begrafenis waarbij vrienden en bekenden alleen maar mogen langsrijden;
 7. Fatsoensrij: een groep mensen die keurig in de rij staat te wachten;
 8. Huidhonger: behoefte hebben lichamelijk contact; knuffelbehoefte;
 9. Patiënt nul: de patiënt waarbij het coronavirus als eerste is vastgesteld;
 10. Stoepverjaardag: verjaardag vieren waarbij het bezoek buiten op de stoep staat.
BestuurCommissies
Voorzitter- Jan de LangeWebmaster- Henk Rombout
Vice-Voorzitter- Gretha SijmonsReiscommissie- Gretha Sijmons
Penningmeester- Jan van LeeuwenReiscommissie- Nel Adolfs
Secretariaat- Trudy KroonReiscommissie- Annie van Schaik
Bestuurslid- Peggy HoefslootWandeling/Kaarten - Gini Slingerland
Ledenadministratie- André Agterberg
Nieuwsbrief redactie- Joke van Aarst
Verspreiding Magazine- Riet van Rijn

You cannot copy content of this page

Scroll naar boven