Ouderenbonden slaan alarm

Print Friendly, PDF & Email

Zaterdag 19 april 2014 WOERDEN

Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis loopt het risico langzaam maar zeker te worden leeggezogen door de beoogde fusiepartner, het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht. Daarvoor waarschuwen de regionale ouderenbonden.

Het Woerdense ziekenhuis praat met het Antonius Ziekenhuis – dat vestigingen heeft in Nieuwegein en Leidsche Rijn (Utrecht) – over een fusie. Achterliggende gedachte is dat op deze manier een ziekenhuis voor Woerden en omgeving behouden kan blijven.
Maar de ouderenbonden Unie KBO, PCOB, Sima 50+ en Anbo maken zich grote zorgen over die ontwikkeling.
Voorzitter Frank Hoefsloot van de bonden: „We vrezen dat Woerden wordt opgeslokt door Nieuwegein. Laten we reëel zijn, met kleinere ziekenhuizen gaat het financieel niet erg goed. Maar de vraag bij deze samenwerking of fusie is dan wel wat je in Woerden wilt en kunt houden. Ik vrees dat het Antonius eerst even alles bij het oude houdt in Woerden, maar vervolgens geleidelijk specialismen overhevelt naar Nieuwegein of Utrecht.”
De stad moet dan ook op het vinkentouw zitten, zodat de meest noodzakelijke voorzieningen in Woerden blijven. Hoefsloot vindt een uitgebreide poli absoluut noodzakelijk. Maar ook de huidige afdeling spoedeisende hulp hoort gewoon in het Hofpoort te blijven, vindt hij. Dat is kostbaar. „Maar we willen toch ook de brandweer dicht bij huis houden? Dat kost evenzeer geld, maar op dergelijke noodzakelijke voorzieningen moet je niet willen bezuinigen”
In een brief aan de gemeenteraad stelt hij dan ook dat Woerden zich moet teweerstellen tegen het voornemen tot een fusie. „Wij protesteren tegen de opheffing van vele specialismen en kapitaalvernietiging van kennis en werkgelegenheid.”
Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis kon nog geen reactie geven op de zorgen van de ouderenbonden. De cliëntenraad van het ziekenhuis wil zich niet over de kwestie uitlaten.

You cannot copy content of this page

Scroll naar boven