Verslag vakantieweek 2019: Ootmarsum

Print Friendly, PDF & Email

Zaterdag 22 juni. Omdat er geen treinen reden van Woerden naar Rotterdam werd de parkeerplaats bij het station gebruikt voor het “verbussen” van de passagiers.

Een goed alternatief was te vertrekken van de Vossenschanslaan bij de Vossenburch.

VERTREK: Daar stonden we dan: reizigers, wegbrengers, koffers en een tiental rollators. De groep is niet echt groot, van de oorspronkelijke 46 personen zijn er inmiddels nog maar 36 over. Door ziekte e.d. hebben mensen nog tot op de laatste dag moeten annuleren.

AANKOMST: Een grote bus van de fa. ter Beek bracht ons naar onze bestemming: Stadshotel Ootmarsum. Het was een bijzonder warme dag en zo zou het ook de hele week blijven. Ruim boven de 30 graden Celsius. Het was dus geen wonder dat de kamers op de bovenverdiepingen “nogal” warm waren. Maar de fam. Bults deed er alles aan om verkoeling te brengen. Op alle kamers stonden ventilatoren te draaien.

Nadat we ons hadden geïnstalleerd konden we om 6 uur aan tafel voor een heerlijk diner. De verdere avond was er geen programma maar werd er druk gekaart en bijgepraat.

KERKDIENST: De volgende dag – Zondag – begon de kerkdienst om 9 uur. Dat is vroeg, maar Ootmarsum is een kleine stad dus lukte het om na een snel buffet-ontbijt op tijd in de kerk aanwezig te zijn. Een tamelijk grote traditionele kerk. Oorspronkelijk Romaans, uitgebreid in gotische stijl. Het was Sacramentsdag. Maar we kregen geen processie te zien. De diaken van dienst had een persoonlijke feestdag. Zijn kleinkind werd gedoopt en daar moest hij snel heen.

De meesten van ons trakteerden zichzelf op koffie met appelgebak op het terras. Na de lunch heb ik een wandeling door de stad gemaakt. Mooie dingen gezien, niet gekocht.
Voor de avond was een muziek quiz gepland waarbij veel werd afgekeken. De stemming was daardoor wat uitgelaten en er werd heel enthousiast gezongen.

PADDENSTOELEN: Vanwege de hittegolf is het programma voor maandag gewijzigd. We gaan in de ochtend naar de Shiitake paddenstoelenkwekerij in Tilligte. Daar is het koel. In de voormalige kippen boerderij zijn de eigenaren deze kwekerij begonnen. We zagen hoe in kleine baaltjes gevuld met berkenhout (zo fijn als paneermeel) en substraat de paddenstoelen groeien.

STADSWANDELING: ’s Avonds met een groepje van zo’n 10 mensen een stadswandeling gemaakt met de stadsgids (meester Ben). Hij vertelde met humor over zijn siepelstad en over Charlotje. Ook de verschillende bouwstijlen en heel veel gezegden kwamen aan bad.

STEENFABRIEK: Dinsdag brengen we een bezoek aan een originele steenfabriek in Losser. Daar laten vrijwilligers ons zien hoe de stenen met de hand gevormd werden (op sommige stenen kon je de hand van de maker herkennen) en met primitieve hulpmiddelen uiteindelijk in de ringoven terecht kwamen. De klei werd gewonnen uit een kleigroeve die daar in de ijstijd is ontstaan. Het treintje brengt ons er heen. De avond wordt rustig doorgebracht. De Oud-Hollandse spellen gaan niet door.

DAGTOCHT: Woensdag maken we een dagtocht in de omgeving. Chauffeur Martijn kent alle uitgaansgelegenheden in de wijde omgeving. We lunchen in het luxe 5 sterren hotel Weissenburg in Billerbeck. Inderdaad heel mooi en luxe, neem alleen at de luxe damasten tafelkleden. Volgens Martijn komen hier veel bekende voetballers. Daarna mogen we shoppen in Nordhorn. Maar het is daar veel te warm. Alleen een ijsje gekocht.

VRIJE DAG: Donderdag is een vrije dag. Bedoeld voor bezoek aan de markt of een museum of de glasblazer. Allemaal mooi, maar ik ga met 2 reisgenoten naar Engel’s tuin en we drinken daar gezellig een kopje thee. Het is een heel prettige plek nu het zo warm is.
‘s  Avonds is er een ingelast programma. De boerendansers hebben ons uitgenodigd voor hun dansavond. Het is er heel gezellig. Niets oubolligs aan. Een frisse vrij jonge groep mensen die ons er in betrekken en vrolijke liedjes zingen. Soms herkennen we iets, zoals : Lot is dood en Pot met boanen. Maar hilarisch is: Smiet ’t wief vort. Daarbij werden de meisjes echt weg gesmeten.

ALMELO: Vrijdag maken we een middagtocht naar Almelo voor een bezoek aan het Bakkerijmuseum. Eerst drinken we een kopje koffie met een beschuit van Bolletje. Meer een puddingbroodje. Daarna de oude bakkerij bezocht met de oven en alle gereedschap. Ook honderden beschuitbussen en bakvormen. Nostalgie.

AFSCHEID: Terug in het hotel staat ons een fantastisch afscheidsbuffet te wachten. Schalen vol schitterende vis en vlees salades. En dat is nog maar het voorgerecht. Daarna nasi en heerlijke saté e.d. Daarna volgen weer schalen vol desserts. Te veel om op te noemen. De keuken is echt onvolprezen. En altijd is daar Tineke die alles in goede banen leidt.
Zaterdag zit het er echt op. We nemen afscheid op het vertrouwde terras waarna Tineke als een echte regisseur de hele groep neer zet voor de groepsfoto.

Rest nog de terugreis. We zijn weer veilig thuis en kunnen terugzien op een heerlijke vakantie.

Bestuursleden: Heel hartelijk bedankt voor jullie inspanningen. Volgend jaar weer?

Toos van Dam

PS: Heeft u foto's van deze vakantiereis gemaakt? Stuur ze dan naar de webmaster of naar de reiscommissie en zij zullen zorgen dat dit leuke verslag van Toos met foto's worden aangevuld.

You cannot copy content of this page

Scroll naar boven