Wees oplichters te slim af

Print Friendly, PDF & Email

Senioren zijn vaker dan gemiddeld slachtoffer van geboefte dat zich bedient van allerlei vormen van list en bedrog. Inbraak, nep mails, foute klusjes en babbeltrucs zijn de meest voorkomende vormen daarvan.

De babbeltruc is al een oude bekende. Hij is bedoeld om een woning te verkennen om te zien of er wat te halen. Om toegang tot de woning te krijgen wordt er aangebeld met een smoes.

Twee voorbeelden:

  1. Ik heb autopech mag ik even de garage bellen?
  2. Ik voel me niet lekker, mag ik een glas water?

Tip 1:

Laat geen onbekenden binnen! Volg uw goede verstand of onderbuikgevoel!
De malafide klusjesman belt aan en wijst op een gebrek aan de woning (dakgoot, regenpijp). Hij biedt aan het meteen te verhelpen. Vaak wordt er vooraf geen prijsafspraak gemaakt. Vaak is de klus achteraf niet/niet goed uitgevoerd. Vervolgens wordt er een waanzinnig hoog bedrag in rekening gebracht.

Tip 2:

Ga niet met onbekende klussers in zee.
Zet altijd vooraf de prijsafspraak op papier. Kies liever een erkend bedrijf uit uw gemeente.

Fishing: Oplichters proberen digitaal toegang te krijgen tot uw financiële gegevens. Daarvoor sturen ze een mailbericht met een verzoek tot betaling van een openstaand bedrag of meteen te betalen (verkeers)-boete. Vaak wordt er ook gemeld dat er een prijs gewonnen is en dat u daarvoor administratieve gegevens (pincode, bankrekeningnummer) moet verstrekken om de prijs te kunnen innen. Ook wordt er door “de bank” gevraagd om uw gegevens te omdat er iets aan de hand is met uw bankpas.

Tip 3:

Geef nooit uw pincode en bankrekeningnummer n.a.v. een telefoontje of een mailbericht. Uw bank zal nooit op bovenstaande manier om uw gegevens vragen. Bij twijfel altijd bellen.

Woninginbraak blijft aantrekkelijk voor boeven die een ongezonde belangstelling hebben voor andermans geld en waardevolle spullen. Criminelen weten dat ouderen meer contant geld en sieraden in huis hebben dan jongeren. Daar willen ze graag van af helpen.

Tip 4:

Maak het zo lastig mogelijk om binnen te komen.
Degelijk hang- en sluitwerk eventueel met een inbraakalarm en een camera.

  • Bewaar sleutels, geld en sieraden uit het zicht (kluisje).
  • Bewaar autosleutels op een plek waar ze van buiten niet te zien zijn.
  • Als u een paar dagen afwezig bent, maak goede afspraken met de buren over toezicht.

You cannot copy content of this page

Scroll naar boven